Nyheter

Tillbaka

Entreprenörsregionen kartlagd: En stabil region redo att växa

[2015-05-08] Entreprenörsregionen är en stabil region, redo att växa. Tillverkningsindustrin i regionen har en unik ställning, men nu är utmaningen att få företagen att växa och att bredda näringslivet för att få jobbtillväxt.

Det konstaterar analysföretaget Bisnode, som kartlagt näringsliv, arbetsmarknad och infrastruktur i Entreprenörsregionen. Resultatet presenterades på en träff med kommuncheferna i Entreprenörsregionens elva kommuner på torsdagen.
Resultatet visar på många styrkor.
- Det som utmärker regionens näringsliv är en konkurrenskraftig tillverkningsindustri, som stod emot finanskrisen bra och som har en mycket god grundstabilitet. Det är viktigt att vårda den och visa den uppskattning, säger Anna Löfmarck på Bisnode.
Kartläggningen ska ligga till grund för Entreprenörsregionens arbeta framöver, där man prioriterar tre områden: näringsliv och arbetsmarknad, infrastruktur och transporter samt kommunikation.
I kartläggningen ingår bland annat starka och svaga branscher, företagande, konkurrenskraft, arbetstillfällen, branschbalans, tillväxt och var framtidens jobb kommer att finnas. Studien gäller aktiebolag i de elva kommunerna.
Bisnode ser också flera utvecklingsmöjligheter. Men för det krävs att stabila företag vill och vågar växa.
- Vi ser många exempel på företag med kring 20 anställda, som är konkurrenskraftiga och välmående. Men de förvaltar, de utvecklar inte. Entreprenörsregionen behöver inspirera till större villighet att växa och för det krävs tillgång till lokalt riskkapital, eller eget kapital, som man vill satsa för att utvecklas, säger Magnus Johansson på Bisnode.
En annan möjlighet för framtiden är att komplettera tillverkningsindustrin med tjänsteföretag med inriktning på näringslivet. Det gäller för kommunerna i Entreprenörsregionen att locka till sig tjänsteföretag, så att de finns lokalt, nära de som ska vara deras kunder. Då kan de tillföra ny kunskap som ger tillverkningsföretagen nya möjligheter att växa.
Magnus Johansson skickar med ett handfast tips till Entreprenörsregionens näringslivsresurser för att främja tillväxt:
- Skapa nätverk där företagare träffas, delar kunskap och inspirerar varandra!

Bisnode Anna och Magnus.JPG

  Bisnode Anna och Magnus.JPG

NYHETSBREV

Senaste nyheterna direkt i din inkorgCopyright © 2003-2018